Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Balonarea și alimentele

Young woman with glasses and high braid sits in front of laptop while talking on phone and eating her meal at the same time
Young woman with glasses and high braid sits in front of laptop while talking on phone and eating her meal at the same time

 

Alimentele pot cauza balonare?

În primul rând, dacă suferiți de balonare, nu sunteți singur. Atât bărbații, cât și femeile suferă de balonare. Majoritatea oamenilor prezintă balonare și flatulență la un moment dat. Corpul nostru este un sistem miraculos, care are abilitatea de a transforma alimentele în energie. Dacă în timpul acestui proces sunt produse prea multe gaze în tractul gastro-intestinal, vă puteți simți abdomenul umflat și balonat. Care sunt cauzele?

Există numeroase grupe de alimente care compun dieta noastră zilnică. Dar poate dieta noastră să cauzeze balonare? Există numeroase alimente noi și mai multe opțiuni ca niciodată în supermarket. Pot acestea să aibă efecte negative? De exemplu, balonarea.

 

Ce tipuri de alimente și băuturi cauzează balonare?

Ne străduim să facem ceea ce trebuie pentru corpul nostru, mâncăm sănătos, nu mâncăm prea mult, evităm alimentele pe care nu ar trebui să le consumăm. Dar uneori nu știm care sunt aceste alimente. Alergiile alimentare sunt frecvente, indiferent dacă este vorba de intoleranță la gluten, boala celiacă, intoleranță la lactoză, doar pentru a numi câteva. Acestea pot duce la disconfort și balonare în zona abdominală sau chiar probleme grave de sănătate. Acest lucru se datorează incapacității organismului de a digera corect anumite tipuri de alimente.

Pe măsură ce încercăm să eliminăm anumite grupe de alimente, dieta noastră poate deveni dezechilibrată. O problemă obișnuită este excesul de zahăr. Problemele de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, sunt frecvente și cunoscute și ar trebui să fie diagnosticate de medic. În plus, prea mult zahăr poate cauza, de asemenea, balonare. De asemenea, prea multe legume sau fibre în exces pot reprezenta o problemă deoarece alimentele nedigerate produc gaze.

Pentru unii oameni, grâul poate provoca balonare, mai ales dacă persoana suferă de boală celiacă sau de intoleranță la gluten. Boala celiacă afectează până la 1% din populație și, prin urmare, este mai frecventă decât ați crede! Mai mult, băuturile carbogazoase, care au dioxid de carbon adăugat în ele, pot provoca acumularea de gaze în intestin. Acest gaz intră direct în sistemul nostru digestiv.

Ceapa conține fructani care sunt un tip de fibre care provoacă balonare. Usturoiul poate avea un efect similar. În fiecare dintre aceste cazuri pot fi găsite alternative pentru a înlocui grâul, ceapa sau băuturile carbogazoase din dieta noastră.

Icon of a cupcake to illustrate the large amount of sugar in our meals

Prea mult zahăr

Icon of peas as an example of a vegetable with excessive fiber

Legume și fibre în exces

Icon of wheat as food that can cause gas and bloating for persons with gluten intolerance

Intoleranța la gluten

Icon of carbonated drink as food that can cause gas and bloating

Băuturi carbogazoase

Icon of onions and garlic as food that can cause gas and bloating

Ceapă și usturoi

 

De ce mă simt balonat în vacanță?

Experimentarea unor alimente diferite față de cele cu care stomacul dumneavoastră era obișnuit, indiferent dacă are loc acasă sau în vacanță, poate conduce la iritarea stomacului. Așa cum o mașină ar avea probleme cu un carburant nou, organismul dumneavoastră este obișnuit cu dieta anterioară și, astfel, este sensibil la schimbări.

 

Alte cauze ale balonării

Înțelegerea mecanismelor balonării și gazelor este complicată. În orice moment, un individ normal are 100–200 cmde gaze în tractul gastro-intestinal. Volumul de gaze crește, de exemplu, datorită înghițirii de aer și consumului de băuturi carbogazoase. În mod normal, aceste gaze sunt absorbite în fluxul sanguin și le eliminăm prin respirație. Sau sunt pur și simplu eliminate. Dacă sistemul este afectat, gazele în exces pot fi blocate sub formă de mici bule, ceea ce ne face să ne simțim plini și balonați.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Multe femei raportează că suferă de balonare în perioada menstruală. Dezechilibrul hormonal poate duce la un tranzit digestiv mai lent și, astfel, cauzează balonare.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Similar cu simptomele din timpul perioadei menstruale, balonarea poate apărea în timpul sarcinii.

  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

  Una dintre cele mai frecvente cauze ale balonării este un stil de viață stresant. Puteți mânca alimente sănătoase, dar mâncatul prea rapid și aglomerarea prea multor activități într-o singură zi vă poate afecta digestia.

   

  Cum puteți preveni balonarea indusă de alimente?

  Faceți mișcare: Studiile au arătat că activitatea fizică ajută digestia și eliminarea gazelor blocate. Acesta poate fi un sfat bun pentru oricine petrece multe ore stând la un birou sau oricine duce un stil de viață cu exerciții fizice puține sau deloc.

  Cereți sfaturi: Discuția cu un nutriționist vă poate ajuta să atingeți echilibrul între grupele de alimente care sunt potrivite pentru dumneavoastră. Schimbarea treptată a dietei și a cantităților din anumite substanțe poate evita șocul produs sistemului digestiv de o schimbare completă.

  Să fim serioși: Dacă știți care sunt cauzele balonării dumneavoastră, primul pas este să le eliminați din dieta zilnică. Chiar dacă vă plac. Aceasta înseamnă să verificați intoleranțele la alimente, să evitați alimentele nesănătoase pentru sau în cazul în care stresul cauzează probleme: încercați să îmbunătățiți echilibrul dintre muncă și viața personală.

  În funcție de stilul dumneavoastră de viață sau de programul de muncă, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Poate că trebuie să călătoriți și mesele sănătoase nu sunt întotdeauna disponibile. Sau aveți o muncă stresantă care vă place. Poate e nevoie să renunțați la anumite grupe de alimente care nu rezonează cu sistemul dumneavoastră digestiv. Nu este posibil întotdeauna să eliminați toate cauzele, dar conștientizarea alimentelor care cauzează problemele principale va ajuta la reducerea efectului de balonare, la fel cum se întâmplă și cu anumite medicamente eliberate fără prescripție medicală.

  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes
  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes

   

  Cum puteți ameliora balonarea cauzată de alimente?

  Să reluăm: Tocmai ați luat prânzul și aveți din nou acea senzație de plenitudine în stomac. Iată câteva sfaturi și moduri de a reduce balonarea și flatulența:

  Substanța activă din Espumisan®, simeticona, este un remediu împotriva balonării și flatulenței. O singură doză din substanța activă a Espumisan® asigură ameliorarea unei game largi de simptome cauzate de gaze, cum sunt balonarea sau flatulența. Agentul activ – simeticona – modifică tensiunea superficială a bulelor de gaz acumulate în tractul gastro-intestinal și eliberează gazele care pot fi apoi absorbite sau eliminate.

  Activitatea fizică, precum o plimbare prin cartier poate pune în mișcare intestinele, ceea ce ajută la eliberarea gazelor în exces.

  Un masaj blând al abdomenului de-a lungul intestinului gros poate ajuta să puneți în mișcare gazele care sunt blocate în intestin.

   

  Espumisan® – Ameliorarea balonării!

  Balonarea și flatulența sunt normale. Indiferent ce mâncați, stilul nostru modern de viață poate fi foarte dăunător. Un loc de muncă stresant, încercarea de a jongla printre hobby-uri, familie și activitatea socială pot conduce la stres, la fel ca și consumul de alimente prea grase și nesănătoase. Sistemul nostru digestiv nu poate ține pasul, ceea ce duce la producerea excesivă de gaze care pot rămâne blocate în abdomenul nostru și ne fac să ne simțim plini și balonați. Disconfortul din stomac și teama de flatulență necontrolată sunt o sursă de stres pentru mulți oameni.

  Simeticona, substanța activă din Espumisan®, oferă ameliorare împotriva balonării. Simeticona este un remediu împotriva balonării și flatulenței. O singură doză din substanța activă a Espumisan® asigură ameliorarea unei game largi de simptome cauzate de gaze, cum sunt flatulența sau abdomenul umflat.

  Practic, simeticona modifică tensiunea superficială de la suprafața bulelor de gaz care sunt blocate în tractul gastro-intestinal. Pe măsură ce bulele sunt sparte, gazul este eliberat, ceea ce ușurează evacuarea gazelor prin eructație sau flatulență.

  Espumisan® - mai multe forme de prezentare pentru nevoile dumneavoastră

  Three girlfriends drinking coffee and having a good time, sharing information about flatulence and Espumisan.There is a packshot of Espusiman 40 mg Capsules in the front

  Espumisan® 40 mg capsule

  Asigură ameliorarea balonării după mese copioase și grase, sensibilitate alimentară, stres și balonare din timpul menstruației.

  Two packs of Espumisan 100 mg/ml Emulsion in different sizes in the foreground, behind the big package is an illustrated lion. In the background there is a happy baby that lies on his smiling mother and looking curiously at the camera

  Espumisan® 100 mg emulsie

  Emulsie ușor de administrat pentru tratarea colicilor din primele săptămâni de viață

  A happy father hugging his laughing daughter after taking Espumisan Emulsion 40

  Espumisan® 40 mg/ml emulsie

  Emulsie cu 40 mg simeticonă, ușor de administrat.

  Espumisan® TV Spot

  Pentru a raporta o reactie adversa suspectata la unul dintre medicamentele Berlin-Chemie /Menarini, puteti

  • apela direct numarul dedicat pentru Farmacovigilenta, telefon +40 726 766 665;
  • contacta persoana responsabila cu activitatea de farmacovigilență, prin:
  • telefon: +40 21 232 34 32;
  • fax in atenția Departamentului de farmacovigilență al companiei: +40 21 233 08 26;
  • e-mailro.pv@berlin-chemie.com.
  • Contacta Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din România, Str. Aviator Sanatescu 48, Sector 1, Bucuresti, Tel: +40 21 317 11 00; +40 21 317 11 01; +40 21 317 11 02; +40 21 317 11 04; +40 21 316 10 79 Secretariat, Fax: +40 21 316 34 97.
  • daca sunteti Profesionist in Domeniul sanatatii puteți contacta reprezentantul medical al companiei;