Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Balonarea și afecțiunile medicale

A young man sits at the window seat in a cafe and grips his belly with a pained face - his drink in front of him is empty
A young man sits at the window seat in a cafe and grips his belly with a pained face - his drink in front of him is empty

 

Ce este gastrita?

Gastrita este inflamarea mucoasei stomacului. Poate avea numeroase cauze și poate debuta brusc, dar poate dispărea la fel de repede. Simptomele obișnuite sunt dureri toracice și abdominale, vărsături care conțin sânge și balonare. Dacă gastrita cronică trece neobservată pentru un timp lung, poate cauze alte probleme de sănătate.

 

Ce este enterocolita?

Enterocolita este o altă afecțiune care vizează tractul dumneavoastră digestiv. Similar cu gastrita, pereții și mucoasa intestinului subțire și ai colonului sunt inflamați, cauzând mai multe simptome precum febră, umflare la nivelul abdomenului, greață și probleme digestive. Copiii au sisteme digestive subdezvoltate și, de aceea, sunt mai predispuși la atacurile bacteriilor. Acest lucru poate agrava problemele.

În alte cazuri, la adulți, poate apărea din cauza infecțiilor sau ca o reacție la antibiotice puternice care pregătesc terenul pentru alte bacterii care atacă sistemul dumneavoastră digestiv slăbit. De asemenea, și bacteriile utile din colonul dumneavoastră sunt distruse de antibiotice, lăsând loc pentru ca alte tipuri de bacterii să aibă acces, să se răspândească și să cauzeze infecție.

A young woman sits cross-legged on the sofa with her back bent and her right arm supporting her forehead. She is covered with a blanket
A young woman sits cross-legged on the sofa with her back bent and her right arm supporting her forehead. She is covered with a blanket

 

Când apar gastrita și enterocolita?

Gastritele pot fi cauzate de medicamentele utilizate pentru ameliorarea durerii, cum sunt, de exemplu, cele pe bază de ibuprofen, operații recente ale stomacului sau tratamente radioactive. Deși nu cauzează gastrite, afecțiunile preexistente, precum boala celiacă și alergiile alimentare pot înrăutăți situația. Deficitul de vitamina B12, consumul de alcool și medicamente, precum și nivelurile ridicate de stres pot exacerba gastrita.

Cel mai frecvent element declanșator pentru enterocolită este infecția bacteriană. Binecunoscuta bacterie E. coli a fost asociată cu această afecțiune. Consumul de antibiotice poate slăbi sistemul digestiv și poate distruge bateriile utile din intestin, favorizând infecția, pe măsură ce sistemul dumneavoastră rămâne fără apărare împotriva atacurilor. Așa cum am menționat mai sus, sistemul imunitar și digestiv subdezvoltat al copiilor este considerat o cauză, deși este nevoie de mai multe studii.

 

Când să consultați un medic?

În cazul enterocolitelor, medicul ar putea să efectueze mai multe investigații, inclusiv scanări CT, RMN și alte tehnici imagistice. De aceea, este foarte important să contactați personalul medical. Este important să consultați un medic când apare febra, umflarea abdomenului, diaree, vărsături, oboseală și o stare generală de rău. De asemenea, sunt posibile simptome suplimentare, precum sângerarea rectală.

Pentru a diagnostica gastrita, sunt necesare analize de sânge și scaun pentru a verifica anumite tipuri de bacterii și pentru a stabili un diagnostic; prin urmare, este vital să primiți asistență medicală în aceste situații. De asemenea, un medic poate efectua o radiografie pentru a verifica funcționarea unor organe precum ficatul, pancreasul, rinichii și vezica biliară.

Dacă aveți oricare din următoarele simptome, trebuie să consultați un medic imediat:

Icon of a heartbeat

Bătăi rapide ale inimii

Icon of a child having difficulty with speaking and breathing

Dificultăți de respirație

Icon of sweat drops

Transpirație

Icon of clinical thermometer

Febră și dureri abdominale

Icon of black or bloody stool as a possible symptom of a medical condition

Scaun negru sau cu sânge

Icon of vomit containing blood as a possible symptom of a medical condition

Vărsături cu sânge

Icon of a person with dizziness and the feeling of fainting

Amețeală și leșin

 

Cum să preveniți balonarea cauzată de gastrită sau de enterocolită

Deși cazurile de gastrită și enterocolită necesită diverse tratamente, până la intervenții chirurgicale, există anumite lucruri pe care le puteți face la nivel de dietă pentru a ajuta digestia și a susține tratamentul. Pentru a preveni deshidratarea, este important consumul unei cantități mari de lichide și rehidratarea. Alimentele cu conținut ridicat de apă au beneficiul aportului de electroliți și nutrienți. Deoarece vorbim despre boli intestinale, promovarea unei bune sănătăți intestinale este, de asemenea, un lucru pozitiv. Probioticele precum iaurturile pot ajuta la promovarea sănătății florei intestinale. Evitarea medicamentelor care sunt recunoscute că irită stomacul, renunțarea la fumat și la consumul de alcool sunt benefice pentru stomacul dumneavoastră

 

Alte cauze ale senzației de balonare

Este normal să dezvoltăm gaze și, de asemenea, să le eliminăm. Dar volumul și frecvența variază mult de la un individ la altul. Balonarea și flatulența excesivă pot avea diferite cauze.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  Alergiile alimentare și intoleranța la anumite alimente pot cauza balonare din cauza incapacității de a digera corespunzător anumite alimente.

  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes
  A person, standing in the kitchen, is decorating a cake with berries. On the work surface are several cupcakes

  Prea mult zahăr, prea multe legume sau fibre în exces în dieta dumneavoastră pot reprezenta o problemă deoarece alimentele nedigerate produc gaze. De asemenea, experimentarea de alimente noi în călătoriile într-o altă țară reprezintă o cauză frecventă pentru iritarea stomacului.

  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it
  A young woman with blonde braided pigtail sits at her desk making notes on her post it

  Stresul în sine poate fi o cauză a unei digestii deficitare. O slujbă sau o situație familială stresantă vă pot determina să mâncați în grabă. Înghițirea de aer în timpul meselor reprezintă o cauză frecventă a balonării și a flatulenței.

  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic
  A young mother presses her crying baby to her chest to soothe it from baby colic

  Este foarte frecvent ca bebelușii să înghită o cantitate excesivă de aer în timpul alăptării. Prin urmare, suferă de balonare care poate duce la apariția colicilor sugarului.

  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand
  A young woman suffering from period bloating and sitting cramped on the floor holding her abdomen with her left hand

  Multe femei raportează că suferă de balonare în perioada menstruală. Dezechilibrul hormonal poate duce la un tranzit digestiv mai lent și, astfel, cauzează balonare.

  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms
  A pregnant woman suffering from bloating, sitting on the sofa with her eyes closed. Her partner comforts her and holds her in his arms

  Similar cu simptomele din timpul perioadei menstruale, balonarea poate apărea în timpul sarcinii.

   

  Ce ajută în caz de balonare și flatulență?

  Să reluăm: Tocmai ați luat prânzul și aveți din nou acea senzație de plenitudine în stomac. Iată câteva sfaturi și moduri de a reduce balonarea și flatulența:

  Un masaj blând al abdomenului de-a lungul intestinului gros poate ajuta să puneți în mișcare gazele care sunt blocate în intestin.

  Activitatea fizică, precum o plimbare prin cartier poate pune în mișcare intestinele, ceea ce ajută la eliberarea gazelor în exces.

  Simeticona, substanța activă din Espumisan®, este un remediu împotriva balonării și flatulenței. O singură doză de Espumisan® asigură ameliorarea unei game largi de simptome cauzate de gaze, cum sunt balonarea sau flatulența. Simeticona, substanța activă din Espumisan, modifică tensiunea superficială a bulelor de gaz acumulate în tractul gastro-intestinal și eliberează gazele care pot fi apoi absorbite sau eliminate.

   

  Espumisan® – ameliorarea balonării!

  Balonarea și flatulența sunt normale. Dar stilul nostru modern de viață poate fi foarte dăunător. Un loc de muncă stresant, încercarea de a jongla printre hobby-uri, familie și activitatea socială pot duce la stres, la fel ca și consumul de alimente prea grase și nesănătoase. Sistemul nostru digestiv nu poate ține pasul, ceea ce conduce la producerea excesivă de gaze care pot rămâne blocate în abdomenul nostru și ne fac să ne simțim plini și balonați. Disconfortul din stomac și teama de flatulență necontrolată reprezintă o sursă de stres pentru mulți oameni.

  Simeticona, substanța activă din Espumisan®, oferă un tratament împotriva balonării. O singură doză de Espumisan® asigură ameliorarea unei game largi de simptome cauzate de gaze, cum sunt balonarea sau flatulența.

  Practic, simeticona modifică tensiunea superficială de la suprafața bulelor de gaz care sunt blocate în tractul gastro-intestinal. Pe măsură ce bulele sunt sparte, gazul este eliberat, ceea ce ușurează evacuarea gazelor prin eructație sau flatulență.

  Espumisan® - mai multe forme de prezentare pentru nevoile dumneavoastră

  Three girlfriends drinking coffee and having a good time, sharing information about flatulence and Espumisan.There is a packshot of Espusiman 40 mg Capsules in the front

  Espumisan® 40 mg capsule

  Asigură ameliorarea balonării după mese copioase și grase, sensibilitate alimentară, stres și balonare din timpul menstruației.

  Two packs of Espumisan 100 mg/ml Emulsion in different sizes in the foreground, behind the big package is an illustrated lion. In the background there is a happy baby that lies on his smiling mother and looking curiously at the camera

  Espumisan® 100 mg/ml emulsie

  Emulsie ușor de administrat pentru tratarea colicilor, din primele săptămâni de viață

  A happy father hugging his laughing daughter after taking Espumisan Emulsion 40

  Espumisan® 40 mg/ml emulsie

  Emulsie cu 40 mg simeticonă, ușor de administrat.

  Espumisan® TV Spot

  Pentru a raporta o reactie adversa suspectata la unul dintre medicamentele Berlin-Chemie /Menarini, puteti

  • apela direct numarul dedicat pentru Farmacovigilenta, telefon +40 726 766 665;
  • contacta persoana responsabila cu activitatea de farmacovigilență, prin:
  • telefon: +40 21 232 34 32;
  • fax in atenția Departamentului de farmacovigilență al companiei: +40 21 233 08 26;
  • e-mailro.pv@berlin-chemie.com.
  • Contacta Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din România, Str. Aviator Sanatescu 48, Sector 1, Bucuresti, Tel: +40 21 317 11 00; +40 21 317 11 01; +40 21 317 11 02; +40 21 317 11 04; +40 21 316 10 79 Secretariat, Fax: +40 21 316 34 97.
  • daca sunteti Profesionist in Domeniul sanatatii puteți contacta reprezentantul medical al companiei;