» Mobile Version

Ce este balonarea şi cine are de suferit din cauza ei?

Ce este balonarea şi cine are de suferit din cauza ei?

Balonarea este o senzaţie de umflare a abdomenului (distensie abdominală) din cauza acumulării de gaze. Alte denumiri pentru această problemă sunt: enterectazie provocată de gaze, meteorism, gaze. Cele mai frecvente simptome ale balonării excesive, descrise de către pacienţii afectaţi, sunt: disconfort abdominal şi senzaţie de preaplin, zgomote abdominale puternice (borborisme) şi uneori chiar durere.

Oricine poate prezenta balonare şi flatulenţă, aceasta nu depinde de vârstă, de stilul de viaţă sau de starea de sănătate.

 

Care sunt cauzele balonării?

Care sunt cauzele balonării?

Balonarea este cauzată de acumularea excesivă de gaze în intestin. La o persoană sănătoasă, tractul gastrointestinal poate conţine în mod constant 150 - 200 ml de gaz, care include în principal: azot (11–92%), oxigen (0–11%), dioxid de carbon (3–54%), hidrogen (0–86%), metan (0–86%) şi altele; de exemplu, acizi organici volatili şi hidrogen sulfurat (0–1%). Organismul elimină gazele pe calea sistemului respirator, prin difuzie în sânge, utilizare bacteriană şi excreţie. Aproximativ 600–1400 ml din aceste gaze sunt eliminate zilnic … prin eructaţii.

Aproximativ 476 –1491 ml de gaze sunt eliminate regulat pe cale rectală. În cazul tulburărilor gastro-intestinale, această cantitate creşte.

 

Care este problema?

Care este problema?

Balonarea este una dintre cele mai frecvente simptome gastro-intestinale raportate în timpul vizitelor la medic. Amploarea acestei probleme rămâne necunoscută. Pe de o parte, balonarea nu este văzută ca o problemă stânjenitoare, pe de alta, este ignorată şi de medici şi de pacienţi, fiind considerată un simptom neimportant. Deşi nu există consens în rândul medicilor în ceea ce priveşte cauzele balonării, aceştia citează următorii factori "favorizanţi": alimentaţia incorectă, sedentarismul, afecţiunile gastrointestinale şi metabolice, reacţiile adverse ale anumitor medicamente sau cauze psihogene, de exemplu constipaţia prelungită şi stresul intens. O cauză frecventă a afecţiunilor asociate balonării este, de asemenea, neeliminarea intenţionată a gazelor, din cauza constrângerilor sociale.

 

Cum poţi proceda dacă ai balonare?

Cum poţi proceda dacă ai balonare?

Pentru a putea scăpa de balonare, trebuie rezolvate mai ales cauzele acesteia. În primul rând, trebuie efectuate schimbări de alimentaţie şi stil de viaţă. Mesele trebuie savurate încet, într-o atmosferă relaxată. Persoanele care prezintă probleme digestive trebuie să consume frecvent condimente şi plante aromatice care reglează funcţia intestinală, de exemplu fenicul, ghimbir, mentă, muşeţel sau dafin. Şi simeticona este o opţiune pentru persoanele cu balonare şi flatulenţă. Simeticona acţionează prin scăderea tensiunii superficiale din pelicula bulelor de gaz sau prin descompunerea acestora. Gazul eliberat din aceste bule este rapid absorbit sau eliminat din organism.

 

Gazele sunt o pacoste ... şi în timpul ecografiei abdominale

Gazele sunt o pacoste ... şi în timpul ecografiei abdominale

In cazul efectuării unei ecografii abdominale, există riscul repetării acesteia din cauza unei cantităţi mari de gaz în intestine. Pentru a elimina gazul, se poate utiliza un agent cu acţiune de eliminare a gazelor, cum ar fi Espumisan®, care descompune eficient bulele de gaz acumulate şi îmbunătăţeşte considerabil vizibilitatea organelor din cavitatea abdominală (pancreas) la ecografie.

 

Espumisan® -medicamentul antibalonare preferat!

Espumisan® - medicamentul preferat antibalonare!

În ultimii ani, Espumisan® este cel mai frecvent remediu utilizat de către pacienţi în tratamentul balonării şi flatulenţei*.

*Date Cegedim, A2A2, unități și valoare MSP, MAT Apr 2020