» Mobile Version

Ce este balonarea?

Balonarea reprezintă o tulburare a funcţiei digestive. Determină acumularea excesivă de gaze în intestine, cauzând senzaţia de preaplin şi de umflare (distensie abdominală).

Oricine poate fi afectat de balonare, indiferent de vârstă, de stilul de viaţă sau de starea de sănătate. Deşi nu este o afecţiune severă, persoanele afectate se pot confrunta cu un puternic disconfort fizic şi psihologic considerabil.

Ce este balonarea?

 

Cum se diagnostichează balonarea?

Balonarea se numără printre cele mai frecvente acuze clinice. Un abdomen umflat nu cauzează numai disconfort psihic, ci şi psihologic şi stres. Percepţia asupra aspectului fizic induce din ce în ce mai multă nesiguranţă, lucru care poate influenţa negativ şi interacţiunile sociale.

 

Simptomele fizice menţionate cel mai frecvent de persoanele cu balonare sunt:

kg

senzaţie de greutate

balon

senzaţie de preaplin şi de distensie abdominală

ucisk

senzaţie de tensiune, presiune şi chiar de durere

bulgotanie

„bolboroseli” şi zgomote intestinale puternice

Cum se diagnostichează balonarea?

Balonarea poate determina nu numai disconfort fizic, ci şi psihic.

 

Balonarea poate determina nu numai disconfort fizic, ci şi psihic.

Adesea, balonarea cauzează frustrare şi disconfort, deoarece restricţionează capacitatea de mişcare şi activitate. Persoanele cu balonare care prezintă disconfort şi presiune abdominale nu se pot concentra 100% asupra problemelor importante şi a activităţilor zilnice.

Senzaţia de preaplin şi de distensie afectează imaginea de sine. Acumularea excesivă de gaze intestinale care determină creşterea în dimensiuni a abdomenului poate afecta încrederea în sine a persoanei şi poate crea nesiguranţă care persistă până la dispariţia balonării.

Balonarea poate determina şi disconfort considerabil în contexte sociale. Aceste persoane se tem că distensia abdominală, dar şi zgomotele abdominale, ar putea fi percepute de cei din jur. Încercând să evite o situaţie stânjenitoare, în cazul unor interacţiuni sociale, persoanele afectate se simt stânjenite şi nelalocul lor.