Balonarea în sarcină

Balonarea este o tulburare digestivă care determină acumularea în exces a gazelor în tractul intestinal. Disconfortul fizic resimțit în cazul balonării este asociat senzaţiei de preaplin chiar și în absența unor mese copioase.

Balonarea afectează persoane din toate categoriile de vârstă și indiferent de contextul clinic în care se află. Femeile însărcinate sunt afectate cu precădere de această tulburare digestivă, estimându­se că peste 50% dintre ele manifestă, pe parcursul sarcinii, disconfort abdominal cauzat de balonare.

 

Cauzele poducerii balonării la femeile însărcinate

Principalul responsabil de producerea balonării în sarcină este hormonul progesterone (pro­gestional), un hormon extrem de important, de altfel, în evoluția unei sarcini sănătoase.

Balonarea este un efect secundar al hormonului progesterone care acționează la nivelul țesutului gastrointestinal prin relaxarea lui, fapt ce cauzează o digestie mult mai lentă decât cea obișnuită.

 

Ameliorarea simptomelor balonării

Simptomele balonării pot fi extrem de neplăcute pentru femeile gravide, în special în trimestrul al III­lea, când uterul se află într­o creștere accelerată, exercitând o presiune sporită asupra stomacului și intestinelor.

În absența unui tratament medicamentos adecvat, este greu de înlăturat disconfortul balonării în sarcină. În asociere, însă, cu un astfel de tratament, viitoarea mămică poate utiliza o serie de remedii sigure și simple care îi vor face sarcina mai ușoară:

  • Hidratarea corectă;
  • Alimentația complexă și porționată în șase mese cu porții mici;
  • Evitarea alimentelor greu digerabile sau care pot provoca balonarea;
  • Exerciții fizice ușoare

 

Utilizarea Espumisan® în timpul sarcinii și alăptării

Datorită faptului că substanţa activă simeticonă nu este absorbită din stomac şi intestine în sânge, Espumisan® poate fi administrat fără restricții atât în timpul sarcinii cât și în timpul alăptării, fiind, astfel, un produs medicamentos sigur în egală măsură pentru mamă și copil.

Totuși, înaintea utilizării oricărui medicament, este recomandat să consultati opinia medicului specialist.